căsuța în care se țes vise

căsuța în care se țes vise

Voi ați completat formularul 230?

Voi ați completat formularul 230 ? Sau cum i-aș zice eu- formularul faptelor bune.

Majoritatea dintre voi probabil știți că puteți redirecționa o parte din impozitul dvs. pe venitul anului trecut . Nu știu dacă sunteți în schimb la curent cu faptul că, față de anii trecuți, condițiile s-au schimbat puțin. În 2019, puteți contribui cu 3,5% din impozitul pe venit plătit în 2018 către organizații care oferă servicii sociale iar 2% puteți direcționa către celelalte organizații. Iar termenul până la care aceste formulare pot fi depuse s-a scurtat – este acum 31 martie 2019.

De ce să nu ignorați acest formular? Pentru că altfel acea sumă- mică, mare oricât ar fi ea, s-ar duce la stat. Și nu știu voi dar eu nu mai am mare încredere că banii care se duc la stat (și nu sunt puțini, dacă vă uitați la fluturașul de salariu) sunt bine gestionați. În schimb sunt multe asociații și oameni de bine care chiar se străduiesc să creeze o lume mai bună și pentru care, aceste mici sume, venite de la mai mulți oameni ca  mine și ca voi, îi vor ajuta să continue.

Și uite așa vă faceți și voi părtași la fapte bune 🙂

Dacă nu știți încotro să direcționați aceste formulare, m-am gândit să vă dau câteva sugestii. Ordinea e aleatorie:

 1. Casa Share. 

Casa Share a pornit de la Bogdan Tănasă, un tip din Iași care de vreo patru ani tot construiește case pentru cei nevoiași. Cu sprijinul soției sale și a altor oameni faini ce au răspuns apelurilor sale de pe Facebook, Bogdan și a lui Casa Share au construit până acum 24 de case pentru 140 de copii și bătrâni care trăiau în condiții inimaginabile. Doar că el nu se oprește aici. Construind case el pune temelie și destinelor oamenilor și mai ales copiilor, ținând legătura cu aceștia și răsplătindu-i cu vacanțe la mare sau munte pe cei cu rezultate bune la învățătură. Iar ce mi s-a părut cu adevărat fain este efectul pe care îl are asupra comunităților și oamenilor. Știți vorba aia ”Dar din dar se face rai„? Cei ajutați vor la rândul lor să ajute. Puteți citi un articol despre asta aici.

Așadar, detalii despre cum puteți redirecționa 3,5% către Casa Share găsiți accesând acest link: 230 Casa Share.

Ah, și să nu uit. Aveți și opțiunea să donați 2 euro/ lună prin SMS la numărul 8844 cu textul CASA. Eu personal am ales și această variantă.

       2. Free Miorița

Este greu de crezut dar realitatea este că în România zilelor noastre sunt sute de gospodării pentru care lumina electrică, cea fără de care noi nu ne imaginăm viața de zi cu zi, este un lux la care oamenii nici măcar nu au îndrăznit să spere. Băieții de la Free Miorița și-au însușit misiunea de a aduce lumină în acea Românie uitată de toată lumea și odată cu lumina ei aduc și puțină speranță.

Isprăvile lor de bine care sper să vă inspire le puteți regăsi pe pagina lor de FB aici.

Despre cum puteți trimite formularul 230 către ei aveți pe pagina lor toate informațiile necesare : aici.

Ah, și au și o sectiune pe site de unde puteți cumpăra „goodies” cum le spun ei, contra unei mici donații care se duce evident către lumină :). Mie personal îmi place la nebunie cana lor emailată Free Miorița. Perfectă pentru a bea cafeaua într-o noapte de vară la munte, lângă un foc de tabără :). Și desigur, sunt idei minunate de cadou :). Pentru ”GOODIES” aici.

      3.  La punctul 3 nu am o cauză anume

În schimb vă îndemn să întrebați în stânga și în dreapta, prieteni și colegi și veți vedea că sunt multe familii care au mare nevoie de ajutor: un copil bolnav, un copil cu autism, situații în care de multe ori părinții sunt copleșiți iar ajutorul de la stat este fie inexistent fie insuficient pentru nevoile speciale ale acelor copii. Întrebați. Veți fi surprinși să aflați că puteți face o faptă bună atât de aproape de dvs. Și în aceste cazuri puteți oferi acest formular 230.

     4. Arca lui Norocel

Este atât de multă nevoie de bine în jurul nostru încât de multe ori uităm sau trecem cu vederea că și animăluțele au nevoie de noi. Știu persoane care spun că animele își poartă singure de grijă și apoi…există selecție naturală. Așa ar fi dacă cei care le-ar face rău nu am fi chiar noi oamenii. Din păcate în România , nu există educație în direcția aceasta: să respectăm și animalele care trăiesc pe lângă noi și să nu le facem rău. E atât simplu dar știm cu toții că realitatea este de multe ori crudă. O asociație care se zbate să ajute animăluțe în nevoie este Arca lui Norocel. Ah, și au și campanii de sterilizări gratuite :).  Îi găsiți pe pagina lor de FB aici. Așadar, dacă doriți să ajutați, puteți direcționa 2% către ei. Și încă ceva: dacă veți dori vreodată un animal de companie, adoptați! Vă asigur din proprie experiență (Mitzuska o confirmă) că, pe lângă o faptă bună, vă veți face vouă o mare bucurie.

 

Acestea au fost sugestiile mele, sper să vă inspire ♥.  Sunt mult mai multe variante către care vă puteți îndrepta atenția și sunt sigură că orice cauză veți alege va fi un strop de bine care ajunge acolo unde trebuie.

Nu-i așa că-i atât de simplu să faci o faptă bună?

 9 thoughts on “Voi ați completat formularul 230?”

 • Pentru copiii cu deficiente neuro-psiho-motrice…anul acesta si pe viitor! E bine ca exista si o astfel de varianta. Statul ne dezamageste rau.

 • Bravo!Tocmai pentru că statul de dezamăgește atât, nu trebuie să le lăsăm acesti bani, multi-puțini, câți sunt. Pentru cei care au nevoie, sunt chiar un ajutor.

 • Pana acum i-am redirectionat catre biserica din parohie (care, in plus, e si monument istoric din sec. 17 si avea mare nevoie de restaurare, de consolidare a zidurilor; din fericire, au fost demarate recent lucrari de restaurare).
  Sunt multe biserici din parohii sarace care se bucura pentru ajutorul primit prin directionarea celor 2%. Cunosc o astfel de parohie la marginea orasului in care parintele face eforturi pentru oamenii de acolo.
  Sa nu ne facem calcule ca 2% e foarte putin daca avem salarii mai mici. Mult, putin, cum se poate, e bine asa. Nu sunt 0 lei.
  Anul acesta am completat pentru un baietel foarte apropiat mie care a fost diagnosticat recent cu autism. Costurile lunare doar pentru terapia lui (4 ore pe zi) sunt de 4800 de lei.

 • Nici nu mă așteptam la altceva din partea ta, dragă Maria :). Sunt atâtea cauze către care ne putem îndrepta…Și astfel de oameni, cum este părintele de care spui tu ar trebui făcut cunoscuți. Bravo lui! Cât despre suma din acești 2%, așa este, nu contează atât de mult. Important este să se ducă acolo unde trebuie. Pentru că 2% + 2% + 2%…știi tu vorba aia…unde-s mulți puterea crește 🙂

 • Anul trecut am lucrat doar cateva luni, suma redirectionata dr ls mine va fi mica, eu singura n-am facut vreo scofala. Sa nu ma lauzi, pana anul asta nici nu m-am gandit vreo clipa, vreodata, la suferinta si lupta zilnica a copiilor cu autism si, implicit, a parintilor lor.
  Iar de biserica am scris doar pentru ca n-am vazut-o mentionata.

 • DA! de cativa ani ii directionez catre Asezamantul de copii Sf. Ierarh Leontie de la Radauti:)

 • Mă bucur să aud că faceți asta de ceva timp. Eu recunosc, am fost ignorantă câțiva ani și nu am trimis formularul nicăieri, ba m-am trezit prea tarziu, ba pur si simplu am uitat. Din cauza asta am și scris articolul acesta, ca un mic reminder. Bonusul pe care l-am primit sunt aceste feed-back-uri din partea voastră și imi dau seama că suntem o comunitate tare faină 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.