căsuța în care se țes vise

căsuța în care se țes vise

Mi-e dor sa invat sau cum putem sa ne imbogatim cultura generala

De-a lungul anilor de scoala am fost o eleva destul de constiincioasa. Mi-a placut cartea, cum s-ar spune :). Desigur, erau si materii pe care le invatam pentru ca trebuia, dar erau domenii pe care le aprofundam din placere.
Odata ce am terminat anii de scoala, am intrat in lumea celor mari :). M-am angajat, am fost foarte ocupata cu lucrurile pe care trebuia sa le invat pentru job, cu lucrurile casnice, cu grijile, problemele lumii de adult etc.
Dar la un moment dat m-a strafulgerat. Sunt lucruri pe care le-am uitat, lucruri de cultura generala ce imi facea placere sa le cunosc. Undeva, parasit, este probabil caietul meu cu invatarea limbilor europene, caietul cu expresii frantuzesti, fisele de istorie sau agenda cu citate din Dostoievski ( scriitorul meu preferat din liceu).
Si mi-e dor de mine cum eram atunci, bucuroasa de fiecare lucru nou invatat.
Da, odata ce intram in viata de adult, prioritatile se schimba, timpul nu mai este acelasi. Dar cred ca nu ar trebui sa incetam sa invatam.
Asa ca m-am gandit sa imi fac un plan sa invat, de data asta cu placere. Sa imi imbogatesc cultura generala, in acele domenii in care vreau sa stiu mai multe sau sa imi reamintesc ce am uitat.
Impartasesc cu voi acest plan, poate il veti gasi util sau macar interesant :).

Planul imbunatatirii culturii generale 

1. Notez domeniile/ categoriile pe care le voi aprofunda. Este imposibil sa fii “as” in toate. De exemplu, nu voi fi niciodata buna in biologie. Ii las acest domeniu surorii mele, proaspat expert biolog :D.

  • Istorie– istoria a fost intodeauna un hobby de-al meu. Imi plac documentarele si filmele istorice. Si as vrea sa aprofundez  Istoria Romaniei in primul rand. Apoi sa cunosc si sa inteleg contextul, cauzele si desfasurarea razboaielor mondiale.Si as vrea sa stiu mai multe despre casa regala a Romaniei.
  • Franceza– in liceu eram foarte buna la franceza. Apoi, neexersate, abilitatile mele s-au cam ruginit. Ar trebui sa ma pun din nou la punct in aceasta privinta.
  • Suedeza. Aici am unele retineri. Asta va fi pe o lista de asteptare. E un lucru pe care mi-l doresc dar care e greu, mai ales ca nu stiu de unde sa apuc problema
  • Istoria Artei. Acesta este un domeniu in care am vagi cunostiinte si care imi e drag. Ar fi pacat sa nu stiu mai multe :).
  • Folclor. Este o materie careia nu i-am acordat atentia necesara in facultate. Poate a venit si momentul ei.

2. Caut materiale pentru  domeniile alese. Pentru franceza am carti si culegeri din liceu. Am avut cei mai buni profesori de franceza si tot pe ei ma bazez, de data asta de la ani distanta :).
Pentru Istorie voi cauta in primul rand un manual de clasa a 12a, pentru cunostiintele de baza si ulterior voi aprofunda cu alte carti/ culegeri, documentare.
Pentru Istoria Artei si Folclor. trebuie sa caut materiale. Sunt in prospectare :). Am o librarie- anticariat aproape de locul de munca unde ma bazez ca voi gasi cele necesare.

3. Citirea presei internationale. Oricat de multa cultura generala am avea, trebuie sa fim si ancorati in realitate. Detest cancanurile politice si cancanurile de orice fel, revistele mondene si de scandal. Dar se intampla lucruri in lume pe care este important sa le cunoastem, pentru a intelege evolutia societatii, a schimbarilor din jurul nostru: cum a fost problema Rosiei Montane. Poate s-a exagerat mult pe acest subiect dar de undeva a pornit. Si e important sa ne informam corect pentru a sti cum sa ne raportam. Nu putem fi ignoranti la ce se intampla in jurul nostru. Ignoranta este periculoasa, lasa loc manipularii.
In aceasta categorie, cred ca prospectarea catorva site-uri serioase de stiri, dimineata, la cafea, este mai mult decat ok.

4. O agenda atragatoare si usor de folosit. Ca si exemplu, pe cand invatam limbile europene, aveam un caiet dragut si bine organizat, cu etichete pentru a delimita categoriile. Era o placere sa il completez cu noi informatii. Deci o astfel de agenda urmeaza sa fie urmatoarea mea achizitie.

Dar pe langa toate exercitiile si planurile, cred ca cel mai important este fii deschis la nou, la discutii cu oameni de la care ai ce invata, sa fii interesat.

Partea frumoasa la a invata atunci cand esti adult, este ca inveti ceea ce iti doresti si o faci ca pe o pasiune nu ca pe o obligatie. Poti sa citesti la cafeaua de dimineata, seara, inainte de culcare, cu un ceai aromat langa. Totul este sa fie placut si poate chiar distractiv.

carti2Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.