căsuța în care se țes vise

căsuța în care se țes vise

Ghid personal in alegerea plantelor de apartament/ terasa

In primul an in care am venit in Bucuresti am stat intr-o garsoniera, la ultimul etaj dintr-un bloc orientat spre vest. Era vara, nu aveam aer conditionat iar temperatura din garsoniera era atat de cumplita incat mi s-au deteriorat cosmeticele pe care nu le tineam in frigider…

Traumatizata de acea experienta, in momentul in care mi-am ales apartamentul, am vrut sa evit aceasta caldura insuportabila a verilor caniculare de Bucuresti. Apartamentul meu este orientat nord-est, soare am doar in primele ore ale diminetii. Si pentru mine e minunat asa. Toata vara stau fara nicio problema pe terasa, greu mai intru in casa :).

Dar nu mi-am dat seama initial ca acest lucru va fi o problema pentru plantutele pe care voi vrea sa le am in casa/ pe terasa.  In primul an in care m-am mutat in apartamentul cel nou, mi-am cumparat muscate. Aveam eu un vis legate de muscate multe pe balcon :).  Dar nu le-a mers. Cresteau frunzele mari iar florile ramaneau mici si anemice. Mi-am dat seama ulterior unde am gresit: nu am ales florile potrivite pentru cantitatea de lumina solara de pe terasa mea.

Asa am invatat ca trebuie sa citesc etichetele acelea mici de pe ghivecele cu plantute din magazin. Acel soare pe jumatate plin sau gol nu este degeaba acolo :).

Asa ca, pentru cele ce aveti apartamentul umbros sau vreti sa puneti flori si in zonele mai putin insorite, iata ce ar trebui sa alegeti:

1. Campanula – (eu le-am gasit la Hornbach) sunt denumite si steaua Betleemului, stele cazatoare. Culoarea lor obisnuita este albastra. Au flori mici si dese si arata tare bine in jardiniere, revarsandu-se peste marginile acesteia.

Nu am gasit variante de Campanula cochleariifolia (clopotei) , mi-ar fi placut mult si acestea. Poate nu am cautat eu suficient…

11639182_908479852545577_1817863032_o

-poza din timpul mutarii in jardiniere- imi pare rau dar nu s-a putut fara alte personaje in cadru :)…

2. Primula . Este o planta ce prefera sa stea afara, la aer, din acest motiv este ideala pentru balcon/ terasa. Ii place lumina, ca si campanulei, dar fara expunere directa la soare. Este superba datorita multitudinii de culori in care o gasim, astfel incat pot aduce culoare si veselie in orice coltisor al terasei.

Primule nu am gasit cand am fost la vanatoare de flori. Dar sunt pe lista mea si promit sa vi le arat cand le voi avea acasa, daca voi avea.

Primeln_bunte_Farbenpracht

Deocamdata cam aceasta e lista mea de flori de umbra. E scurta, stiu, dar e personala :). Ah, si trebuie sa marturisesc ca totusi nu m-am putut abtine la altceva… am luat si niste mini-roze pentru ca m-au cucerit, desi stiu ca nu sunt din categorie de flori de umbra. Dar sper din suflet ca le va merge, macar rezonabil 🙂 . Prea mult mi-au placut in magazin!

flori

Si asa arata cele 2 jardiniere pe balcon:

11639154_908479899212239_1671387338_oLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.