căsuța în care se țes vise

căsuța în care se țes vise

Despre Handmade

In ultima vreme, desi nu se poate vedea din activitatea mea pe blog :D, sunt tot mai preocupata de lucrurile handmade, facute cu migala de mici artizani priceputi in ale mesteritului. Si ma mai gandesc sa intru si eu in randul acestui “trend”, dar despre asta intr-un alt episod 😀
Termenul “handmade” nu este tocmai preferatul meu, dar este cel ce s-a impamantenit si la noi si nu prea mai poate fi despartit de articolele lucrate manual.
Handmade cuprinde o paleta larga de produse, de la lumanari, bijuterii, haine, accesorii, chiar mobila dar toate au in comun faptul ca sunt lucrate de mana si au atingerea personala a celui ce le-a imaginat si ulterior conceput.
De-a lungul timpului, in mediul online sau chiar si intre apropiatii mei, am observat o reticenta vis-a-vis de produsele handmade. As vrea sa punctez cateva din aceste pareri…or fi ele fondate?

1. Articolele handmade sunt nejustificat de scumpe. Da, poate sunt mai scumpe dar trebuie tinut cont de faptul ca aceste produse sunt fie unicat, fie in putine exemplare. Din acest motiv materialele nu pot fi cumparate la preturi de en-gros, asa cum achizitioneaza marii producatori. Pe de alta parte, micii artizani sunt mai atenti la alegerea materialelor, la calitate iar calitate inseamna mai scump :). Apoi, una este sa produci acelasi articol in serie, si alta este sa acorzi unui produs toata atentia de la idee la punerea in practica. Un articol handmade ia mai mult timp sa fie realizat.

2. Articolele handmade nu sunt “in trend”. Poate ca nu sunt cele din marile cataloage ce vin de pe podiumurile din Milano, dar aceste articole handmade sunt de regule facute de persoane cu atentie si aplecare catre frumos. Si este mult mai spectaculos sa apari cu o poseta (de ex.) unicat, deosebita, decat sa te trezesti la petrecere ca doua sau trei doamne/ domnisoare poarta aceeasi poseta ca si tine :D.

3. Produsele nu sunt de calitate. Ba tocmai ca sunt! Micii artizani folosesc de regula materiale de caliate si sunt atenti la procesul de fabricatie..doar se intampla acolo, sub degetelele lor :). Cand faci un articol handmade te implici personal si vrei ca cel ce va primi sau purta acel articol sa fie multumit. E ca un fel de carte de vizita, e ceea ce te reprezinta.

Sunt multe motive pentru care ar trebui sa acordam o mai mare atentie produselor handmade:
– sunt facute cu atentie si dragoste
– poti purta/ avea ceva unicat
– incurajezi creatorul sa isi urmeze visul- acela al libertatii de creatie, al independentei financiare
– de multe ori se creeaza o legatura artizan- cumparator, se poate intampla sa te atasezi de stilul unui creator sau pur si simplu sa ti se potriveasca. Apoi, daca iti mai place si persoana, there’s the begining of a beautiful friendship 🙂
– incurajezi comertul echitabil. Acesta este un alt aspect, despre care voi vorbi alta data mai pe larg. Multe din produsele in serie pe care le cumparam din magazine, chiar si de la firme de prestigiu, sunt produse in tari subdezvoltate, unde oamenii sunt exploatati, muncesc pana la epuizare pe foarte putini bani. Atata timp cat exista cumparatori, aceste practici vor exista. Asa ca, de ce sa nu platim pretul corect?

Voua va plac produsele handmade?

handmadeLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.